Technikai segítség

A szilikon, mint alapanyag többféle módon optimalizálható a felhasználói igényekhez. Üzemünk felkészült arra, hogy a különféle segédanyagainkkal, magas technikai tudású adalékainkkal a végtermékek tulajdonságait a felhasználóink egyedi igényei szerint állítsa össze, vagy az alkalmazási követelményeknek leginkább megfelelő receptúrát javasoljanak szakembereink. A megrendelés előtt célszerű áttekinteni a technikai segédleteinket.

Mechanikai tulajdonságok

Optikai tulajdonságok

Hőstabilitás

Vegyszerállóság

Szilikonok mechanikai tulajdonságai

Szilikon alapanyagainkat a Wacker Chemie AG gyártja és fejleszti Németországban precíz és szigorú gyártási és minőségi követelmények mellett. A bázisanyagaink tiszta, töltő és segédanyagot nem tartalmazó poilsziloxánpolimerek. A legjellemzőbb adat egy szilikon alapanyaggal kapcsolatban az a keménység. Mértékegysége a szilikon iparon belül a Shore A. Ez az adat, mint anyagjellemző meghatározza a végtermék szinte minden mechanikai értékét és jellemzőjét is, mint a szakítószilárdság, szakadási nyúlás, összenyomhatóság és más jellemző értékét. A Shore A skála minél magasabb (90 ShA) értéket mutat annál keményebb a kiválasztott alapanyag és ezzel együtt a belőle készülő végtermék.
A szilikongumi minden esetben egy rugalmas anyag. A legtöbb elasztomerhez képest már kis erőhatásra is nagymértékben deformálódik és az erőhatás megszűnte után (minimális maradó deformációtól eltekintve) ismét felveszi eredeti alakját és megjelenését. Szükség esetén ezt a tulajdonságát ismétlődő, deformációs ciklusok során is képes megőrizni. Viszkoelasztikus viselkedés miatt a szakítószilárdság mértéke függ a deformáció sebességétől. A hosszú molekulák nem pillanatszerűen, hanem időben elhúzódva reagálnak a húzásra.
A gyakorlati világban a szilikongumi úgy szakad el, hogy az erőhatás miatt létrejövő kontrakciós rész egy gyenge pontján keletkezik egy mikro repedés és ez a repedés végigterjed az adott pont teljes keresztmetszetén. Ezek a gyenge pontok lehetnek inhomogenitások (szilárd szemcsék, légzárványok, alulvulkanizálódott anyagcsomók) különféle anyagok, szennyeződések határfelületei, már meglévő karcolások, technológiai hibák, de felhalmozódhat feszültség akár a szilikon termék alakjából és gyártástechnológiai sajátosságából is. Sajnos, ha egy repedés megindul a szilikon alkatrészen, akkor azt a kémiai kötések sem állítják meg.

Szilikonok elektromos jellemzői

A szilikonok sok kíváló tulajdonságuk mellett elektromos tulajdonságaikban is kiemelkedőek. Elsősorban villamos szigetelők akkor is, ha a vezeték amit bevonnak, melegszik / pl. nagy teljesítményű villanymotorok szénkefekivezetései / akkor is ha üzemi hőmérsékletük a környezeti hőállapot miatt magas / pl. motortéri vezetékek burkolatai / de akkor is ha ennek ellenkezője igaz / pl. hűtőkamrák, hűtőszekrények ipari méretű vezetékei, vagy extrém beépítések esetén /
A szigetelő képesség, villamos megfelelője az átütési szilárdság 10…18 kV/ falvastagság mm választott anyagtípustól függően. A magasabb érték töltetlen VMQ szilikonokra, az alacsonyabb értékek az elsősorban töltött, vagy fémoxidokkal hőstabilizált alapanyagokra vonatkoznak.
A szilikonok Igen jó szigetelőképességük mellett villamos vezetők is lehetnek. Erre speciális keverékek állnak rendelkezésre igen magas elemi grafit tartalmuk révén / elektródák, izomstimuláló eszközcsaládunk ezen anyagokra épít/ . Ezen anyagok fajlagos ellenállása 4…8 Ohm/méter. Színük nem választható, csak fekete színben léteznek.
Az elektromos jellemzők között említjük a sztatikus feltöltődésre való hajlamot. A szilikonok sajnos hajlamosak a statikus feltöltődésre , ezért robbanásbiztos alkalmazásoknál alkalmazásuk korlátozott. Adalékolással a statikus feltöltődés csak időszakosan mérsékelhető, de végleges jellemzővé nem tehető. Antisztatikus szilikon csak vezetőképes szilikonokból gyártható, ezek pedig méregdrágák…

szilikon1

Szilikonok optikai tulajdonságai, színezése

Szilikon termékek optikai tulajdonsága:
A szilikon alapanyagok és a sztenderd szilikon termékek általános esetben transzparensek, falvastagság függvényében akár üvegszerűen átlátszóak. Az ipar és számos felhasználási körülmény viszont színes, mondhatni a szivárvány minden színét követelő színvilágot ír számunkra elő. Legyen az szilikon ablakszigetelés, ördögbot, kávéautomata szilikon cső, vagy orvostechnikai szilikontermék, vagy csak egy egyszerű dizájn termék mind önálló és egyedi színvilággal rendelkeznek. A szilikon termék szerencsére rendkívül jól színezhetők figyelembe véve a kültéri, orvosi vagy élelmiszeripari felhasználások sajátosságait is. A színezékek minden típusa hőálló, UV álló nem fog, nem hagy nyomot és nincs festék kivándorlás a termékből. A színezékek RAL skálán található számok alapján azonosíthatók. Így egy termék vizuális megjelenésének szinte már csak a fantázia szabhat határt.

Szilikonok hőstabilitása

A szilikonok alkalmazhatósági hőfoktartománya a gumiiparon belül a legszélesebb. Metil szilikonok esetén és felhasznált hőstabilizátorok nélkül ez a tartomány egészen – 50 C°….+180 C°között értelmezhető. Speciális szilikonok alkalmazásával a hidegállóság kitolható egész – 90 C°-ig és különböző típusú hőstabilizátorok bekeverésével a hőállóság egész 320 C°-ig növelhető. Ezen hőfok felett a szilikon, mint polimer megsemmisül. Olvadás és csöpögés nélkül apránként elridegedik és elmorzsolódik.
A szilikon termékek még szélsőséges hőmérsékleti viszonyok mellett sem veszítik el fizikai, mechanikai, kémiai és elektromos tulajdonságaikat. Szakítószilárdság, összenyomhatóság és rugalmasság gyakorlatilag a teljes hőmérséklet skálán mérve állandó. Ezért is alkalmazhatók a szilikon termékek sütőajtók, pékipari kemencék, autoklávok, orvosi sterilizátorok vagy épp hűtőajtók és hűtőkamrák hő is hidegálló tömítéseiként, vagy vezetéki csőrendszereként.
A hőstabilizátorok felhasználásával a szilikon késztermék színét meghatározza, de hőállóságán kívül más paraméterét és jellemzőjét nem befolyásolja.

Hőállósági és Egészségügyi Megfelelőségi táblázatunkat egy felbukkanó ablakban megtekintheti itt.

summer heat..

Szilikonok vegyszerállósága

A szilikongumiból készült termékeink kiváló vegyszerállósággal rendelkeznek. „Ökörszabályként” alkalmazhatjuk, hogy a termékeket elsősorban csak a szénhidrogén származékok és az aromás vegyületek oldják. Ilyen közeggel érintkezve a szilikon megduzzad, majd fokozatosan elkocsonyásodik és elroncsolódik.
A szilikon termékek tökéletesen ellenállnak a savaknak, lúgoknak, alkoholnak és általános hidraulika olajoknak. Kémiai stabilitásuk és tisztaságuk feljogosítja őket gyógyszeripari és orvosi felhasználásokra is. Kiválóan sterilizálhatók és csírátlaníthatók mind gőzös, mind sugaras sterilizátorokban.
A szilikongumi termékeknek nagyon jó a vízzel szembeni ellenálló képessége és rendkívül alacsony a vízfelszívó képessége, de ellenállóak a légkörben található gázokkal és folyadékokkal szemben, mint például a tengervíz, esővíz és ózon.
Vegyszerállósági táblázatunkban megpróbáltuk összefoglalni a leggyakrabban használt vegyszerekkel szembeni ellenálló képességüket a Partnereink számára. Természetesen, ha bizonytalanok a döntésben kérje kollégánk szakvéleményét a 06-30-648-1665 telefonszámon, vagy a sari.gabor@sariszilikon.hu email címen.

A szilikongumi kémiai tulajdonságai miatt bizonyos mértékig égésálló készítmények és kielégítik az DIN 4102, UL 94 HB szabványokat.

fs_-251765739