A szilikongumiról

A szilikonok, pontosabban a szerves polisziloxánok alapvetően szervetlen polimer vegyületek. Feltalálója Kipping 1899-től 1944-ig kutatta a szén és a szilicium viselkedése közötti hasonlóságokat és különbségeket, és 1937-ben tartott előadásában arra a következtetésre jutott, hogy „ a kémiának ezen területén vajmi kevés a remény valami közvetlen és jelentős eredményre” Borulátó véleménye szerencsére indokolatlan volt, a szilikonkaucsuk látványos karriert futott be.

A szilikonkaucsukok egyedülálló tulajdonságaik révén stabil és megbecsült pozíciót birtokolnak a gumiiparon belül, térnyerésük a piacon töretlen.

Talán legfontosabb jellemzőjükként rendkívüli hőállóságukat említhetjük meg, igen széles hőmérséklettartományban képesek megtartani alapvető műszaki tulajdonságaikat, továbbá kítűnő elektromos szigetelők, öregedésállóságuk szinte felűlmúlhatatlan. Ellenállók számos vegyi anyaggal szemben és nem utolsó sorban problémamentesen és gazdaságosan dolgozhatók fel.

Különlegesen jó hőállóságuk, elektromos szigetelőképességük a nagy kötésenergiájú Si-O kötésre vezethető vissza, mely ellenálló minden nagy energiájú behatással szemben. A szilikonok tiltott kötési energiasávszélessége 7-8 eV, csak ennél nagyobb energiájú sugárzások, illetve fizika terek képesek a kötéseket roncsolni. Mivel áteresztik az ultraibolya illetve látható fényt, átlátszó anyagoknál időjárásállóságuk minden más polimerrel szemben egyedülállóan jó, ezért kíválóan alkalmasak hosszú távon kültéri alkalmazások céljára. A Si-O kötés 445 kJ/mól , míg a napsugárzás energiája csupán 398 kJ/mól, könnyen belátható hogy várható élettartamuk kültéri igényevétel mellett is évtizedekben mérhető.

A szilikongumi fiziológiai szempontból indifferens, megfelelő utóhőkezelés mellett élelmiszeripari felhasználásra, orvosi célokra is alkalmas.

A vegyszerállóság nagymértékben függ a térhálósodás mértékétől. Savak, lúgok sók híg oldatai nem támadják meg szerkezetét, poláris folyadékokban nem duzzad / többértékű alkoholok, ketonok / ellenben apoláros közegekben / ilyenek a szénhidrogének, ásványolajok, benzin / viszonylag nagyfokú duzzadás következik be.

A szilikon termékek széleskörű alkalmazhatóságát nagymértékben támogatja a feldolgozás előtti nagymértékű modifikálhatóság, a tulajdonságok széleskörű optimalizálhatósága, ezért napjainkban már nélkülözhetetlen terméke a gyógyszer -, az élelmiszer- és vegyipar rendszereinek, előszeretettel használják a gép- és járműipar igényes felhasználói, nélkülözhetetlen a villamos- és műszeripari felhasználásokban , és elterjedt az építőiparban is, hosszú élettartamú nyílászárók alkalmazásánál is.

 

A fenti idézet Dr Róth György ,
a kémia tudományok doktora,
a Hellermann-Tyton GmbH
keleteurópai igazgatójának
cikkéből származik